Så svarar politikerna på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Hur kunde en läkare med så uppenbara kompetensbrister anställas i landstinget? Så här svarar politikerna:

Hur kan det vara möjligt att läkare med såda brist på kompetens anställs i landstinget?

– Han har ju fått en svensk läkarlegitimation och det är ju det som är kvalitetsstämpeln. Uppenbart så fungerar det inte på det här viset. Det visar detta med all tänkbar tydlighet, säger Kalle Sandström (S), landstingsråd.

SVT Nyheter Blekinge granskar läkare

På ett år anställdes 26 personer hos er som saknade giltig legitmation. Hur kunde det gå till?

– Det är ett stort problem. I huvudsak handlar det om nyutbildade sjuksköterskor som inte får ut sin yrkeslegitimation innan de anställs och går in i verksamheten. Där tycker jag att Socialstyrelsen och IVO, de statliga myndigheterna som utfärdar de här legitimationerna skulle se över att det går snabbare helt enkelt, säger Kalle Sandström.

Hur ska patienterna kunna känna sig trygga med vården om inte riktiga kontroller görs?

– Detta är ju vår första och primära uppgift att patientsäkerheten ska upprätthållas till varje precis. Om personalen har patientsäkerheten för ögonen så ska man inte dra sig för att tala om att folk inte sköter sitt jobb. En legitmation är inte en hundraprocentig säkerhet att man är en skicklig yrkesutövare, säger Alexander Wendt (M), oppositionslandstingsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter Blekinge granskar läkare

Mer i ämnet