Äldrebrotten har minskat men polisen ser även att bedragare nu utnyttjar coronaläget att lura äldre. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Ligornas nya metod: utnyttjar coronaläget och lurar äldre

Uppdaterad
Publicerad

Stängda gränser och isolering hemma under coronapandemin har gjort att antalet brott mot äldre har minskat i södra Sverige. Samtidigt har inhemska ligor hittat nya sätt att stjäla pengar från äldre.

– Man använder corona som metod att stjäla pengar, säger Ewa-Gun Westford, poliens presstalesperson.

Antalet stölder och bedrägerier mot äldre i Sverige har minskat rejält i coronatider. Totalt i landet har bedrägerierna minskat med nästan 20 procent på ungefär ett år, rapporterar SR:s Ekot.

Polisen ser samma trend i polisregion Syd och minskningen beror bland annat på att utländska stöldligor inte lika enkelt kan ta sig in i landet.

Corona i Blekinge

– Man kan se en minskad trend när det gäller inkomna ärenden sedan corona inträdde. Det har att göra med det förändrade rörelsemönstret med stängda gränser och att man har sig svårare att ta sig in i landet, säger Ewa-Gun Westford.

Fler stannar hemma

Det beror också på att äldre rör sig mindre ute på grund av virusutbrottet.

– Färre lämnar sina hem och då är det färre hem som står tomma där man kan begå brott, säger Ewa-Gun Westford.

Däremot har polisen sett att inhemska ligor hittat nya sätt att stjäla pengar från äldre på.

– Man använder corona som en metod och man söker upp äldre och försöker förmå dem att släppa in dem för att försöka komma åt kontokort, kontanter eller guldföremål, säger Ewa-Gun Westford.

Risk för kraftig ökning

När flera länder nu börjar öppna upp sina gränser ser polisen en risk att äldrebrotten ökar stort.

– Eftersom det har blivit svårare att begå brott har vi många som bara väntar på att det ska öppna så att det kan bli fritt fram igen, säger Ewa-Gun Westford.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet