Foto: TT

Fastighetsägare får rätt mot F17 – kan nu bygga sina drömhus

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års väntan kan nu fyra tomtägare i Ronneby kommun bygga hus på sina tomter. Det står klart efter att regeringen beslutade att riva upp länsstyrelsens beslut om att säga nej till bygglov.

Det handlar om fyra fastigheter i Saxemara, Långkärra och Sjöhaga i Ronneby kommun, där fastighetsägarna har fått avslag på sin bygglovsansökan av länsstyrelsen, efter att försvarsmakten har överklagat.

Ärendet har gått ända upp till regeringsnivå och under torsdagen togs beslut i ärendet. Tomtägarna får nu bygglov och länsstyrelsens beslut rivs upp.

– Jag är glad att vi idag har tagit beslut som gör det möjligt att bygga och utveckla landsbygden kring Ronneby. Försvarsmaktens intressen tillgodoses i de här fallen utan att byggnationerna behöver stoppas, säger bostadsminister Peter Eriksson i ett perssmeddelande.

Redan i tisdags meddelande Peter Eriksson att han skulle föreslå att de fyra fastighetsägarna skulle få bygglov. Det trots att Försvarsmakten har meddelat att bullernivåerna från F17 kan störa fastighetsägarna, vilket kan leda till begränsningar i Försvarsmaktens arbete.

– Min uppfattning är att det inte kommer innebära någon påtaglig begränsning för Försvarsmakten, och därför tycker vi att det finns andra intressen som måste få gå före, som att landsbygden ska kunna leva, sa Peter Eriksson till SVT Nyheter Blekinge då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.