Foto: SVT

Mormor: ”Hade kunnat bli förödande”

Uppdaterad
Publicerad

Barnen var lediga när delar av det utskjutande taket på Tullens förskola i Karlskrona rasade ner och krossade bord och bänkar. Nu informerar kommunen föräldrar och byggnadsställningar har satts upp.

Avspärrningsband och sönderslagna tegelstenar mötte föräldrarna och barn i dag på Tullens förskola. Ingrid Liljedahl hade inte fått någon information när hon lämnade av sitt barnbarn Casper.

– Det känns inte så tryggt att lämna Casper här om skolan är ett fallfärdigt hus. Skulle det hänt under skoltid hade det varit förödande, säger Ingrid Liljedahl, mormor till Casper.

Under torsdagen krossade delar av det nerrasade taket bänkar och bord där barnen brukar leka. Bordet är helt söndertrasat av de stora tegelstenarna.

– Jag är jätteglad att det inte fanns några barn här i närheten. Bordet är krossat men det ser mycket värre ut än vad det var, säger Jessica Gustavsson, förskolechef vid Tullens förskola i Karlskrona.

Påverkat av ålder och sprickor

Förskolan och skolan består av många byggnader med liknande takkonstruktion som den som har rasat och fastighetsavdelningen på Karlskrona kommun utreder nu hur det kunde hända. Enligt Marina Eriksson, tillförordnad rektor för Tullskolan, är första bedömningen att taket rasade på grund av ålder och sprickor.

– Vi ska dit nu direkt och sätta upp byggställningar för att säkra upp. Detta är högprioriterat för oss, säger Ida Heverius Löndahl, fastighetschef på Karlskrona kommun under måndagsförmiddagen.

TV: Se hela inslaget om takraset här

Foto: SVT

Föräldrar inte informerade

Jessica Gustavsson, förskolechef vid Tullens förskola, informerade föräldrar under måndagsförmiddagen och känner sig säker på att barnen kan vara på platsen trots raset.

– Ja, jag känner mig säker. Vi har folk på plats så än så länge känns det bra, säger hon.

Men mormor Ingrid Liljedahl håller inte med och vill se en ordentlig genomgång av skolan.

– Nu måste man gå igenom skolan ordentligt för att se att det inte är fallfärdigt på andra ställe. De kostar ju på sig att bygga nya delar på skolan, då borde de prioritera att hålla de gamla delarna iordning, säger hon.

Hur känns det lämna Casper här i morgon?

– Jag hoppas skolpersonal tar väl hand om barnen, men det känns inte speciellt tryggt, säger Ingrid Liljedahl och håller om barnbarnet Casper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.