Foto: SVT

Kyrkans krisplan: flera anställda sägs upp

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 50 miljoner i skulder – och tomt i det egna kassaskåpet.
Nu tvingas Karlskrona-Aspö pastorat att agera för att bromsa den ekonomiska utvecklingen i församlingen.
I dag fick personalen besked att fyra tjänster dras in.

Efter lång tid av turbulens med sjukskrivningar, personalflykt, arbetsmiljöproblem och en allt mer ansträngd ekonomi, meddelade ledningen i dag på morgonen att församlingen tvingas dra in mellan fyra och fem tjänster.

Vid ett snabbinkallat möte på Militärhemmet på tisdagsmorgonen förklarade den vikarierande kyrkoherden Eva-Karin Lindgren det allvarliga läget – och meddelade sedan att flera tjänster försvinner i syfte att bromsa den negativa ekonomiska utvecklingen.

Totalt bantas organisationen med fyra och en halv tjänst – två och en halv inom adminstrationen och två på fastighetssidan.

Medlemmarna går ur

Som SVT Nyheter Blekinge tidigare avslöjat har församlingen gått från att ha varit ekonomiskt välmående med fastigheter och värdepapper till att ha skulder på omkring 50 miljoner kronor. Det är renoveringen av Fredrikskyrkan – som blev 100 miljoner dyrare än den ursprungliga kalkylen – som sänkt församlingens ekonomi. Slutnotan för arbetet landade på 135 miljoner – och för att få råd togs stora lån.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kyrkrenovering tömde församlingens skattkammare Foto: SVT

​Samtidigt har medlemsantalet i stadsförsamlingen minskat med närmare 3 000 medlemmar på tio år vilket har inneburit minskande inkomster för församlingen i form av kyrkoavgifter. Bara nästa år väntas pastoratet få in 1,5 miljoner mindre i kyrkoavgifter än under 2019.

Köpte ut kanslichefen

Dagens besked är den andra konkreta krisåtgärden på kort tid sedan Eva-Karin Lindgren antog jobbet som vikarierande kyrkoherde i stadsförsamlingen. Den första var att köpa ut den tidigare kanslichefen Per Gustafsson, till en kostnad för kyrkan på ungefär 1,5 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar - personalflykt från kyrkan

Mer i ämnet