Hör Ivar Wenster, ny ordförande på Panncentralen, om redovisningen av integrationspengarna i videoklippet Foto: SVT

Fick 355 000 mot segregation – 98 procent gick till löner

Uppdaterad
Publicerad

Panncentralen i Kungsmarken fick förra året 355 000 i statligt bidrag för två projekt i föreningens arbete mot segregation i området.

Nu avslöjar den detaljredovisning som lämnats in att nästan hela beloppet gick till löner, arvoden och semesterersättning – trots att den öppna verksamheten låg nere under pandemin.

SVT Nyheter Blekinge har i flera reportage granskat hur Folkets Husföreningen Panncentralen hanterat kommunala och statliga bidrag – uppgifter som föreningen i detalj fram till nu vägrat redovisa.

Men i samband med att kultur- och fritidsnämnden som en följd av SVT:s avslöjande nyligen krävde in underlag och verifikationer från föreningen lämnades dokumenten ut.

Granskningen av Panncentralen

Där framgår bland annat att de statliga bidrag som fördelades i två separata projekt efter sommaren 2020, som skulle användas för arbete mot segregation, i princip uteslutande använts för att betala löner och arvoden till personal men också till styrelsemedlemmar som inte arbetat med projekten.

98 procent gick till löner

De två projekten beviljades totalt 355 000 kronor och de slutrapporter som lämnats in visar att flera av de tänkta projekten uteblev på grund av coronasituationen.

Kostnaderna för arvoden och löner i de båda exemplen landade tillsammans på 347 017 kronor, enligt det underlag som lämnats in till kultur- och fritidsnämnden.

Det motsvarar 98 procent av hela utbetalningen.

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Elina Gustafsson (S) tog under veckan del av underlagen.

– Jag känner att vi gjorde helt rätt att göra en utökad granskning generellt, det har vi haft all anledning att göra. Det finns saker i underlagen jag ställer mig frågande till men vill gå inte in i detalj, innan jag har diskuterat med arbetsutskottet, säger hon.

Använts till sophämtning

Dessutom visar SVT:s granskning av underlagen som Panncentralen har lämnat in att 29 000 kronor har använts för att täcka outnyttjad semester för personal.

Pengar har även hamnat hos Kronofogden, då en person med koppling till föreningen är föremål för utmätning.

Utöver lönekostnader ska bidraget mot segregation också ha använts till hyra och drift, såsom elräkningar, internet och sophämtning.

– Vi har verksamhetsbidrag som nämnden kan betala ut till föreningar som ska stötta den typen av utgifter. Den här typen av projektbidrag är nåt annat, säger Elina Gustafsson.

Tjejprojekt avslutades i förtid

Ett av projekten – Tjej2020 – kunde bara hållas vid fem tillfällen innan restriktionerna skärptes.

Åtta personer avlönades och en ledare på Panncentralen plockade ut ett förskott på drygt 8 000 kronor den 30 november – när tjejprojektet redan stoppats av pandemin.

Ordföranden om redovisningen

Ivar Wenster valdes till ordförande i styrelsen för Mellanstadens Folkets hus och park på Panncentralen för tre veckor sedan och har tagit del av underlagen.

– Generellt sett tycker vi nog att vi har lämnat in ganska vettiga redovisningar på hur de pengarna har använts.

Att 98 procent av bidraget har använts till löner, vad tänker du om det?

– Det handlar ju om möten mellan människor, så det är väl ganska rimligt att pengar går till löner i ett integrationsprojekt.

Ska pengarna inte gå till verksamhet och att göra aktiviteter?

– Löner har vi ju till för att människor ska kunna jobba med verksamhet, säger Ivar Wenster.

Kan få betala tillbaka

Nu ska underlagen granskas, varefter nämnden ska ta ställning till om föreningen blir återbetalningsskyldig.

– Om det finns utgifter som inte är kopplade till projekten så kommer vi anmärka på det, säger nämndens andre vice ordförande Sophia Ahlin (M).

Hon delar bilden att den utökade granskningen var nödvändig.

– Vi såg ganska tidigt att det fanns oklarheter och då är det självklart att vi måste titta noggrant på det, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet