Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nada Nedelén, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Blekinge, säger att myndigheten normalt ska avbryta alla samarbeten med företag som har skatteskulder Foto: SVT

Ingen stoppade företagaren – trots skatteskulder

Publicerad

Blekingeföretagaren brottas med skatteskulder och obetalda fakturor på hundratusentals kronor. Ändå har Arbetsförmedlingen fortsatt att samarbeta med bolaget – som nu står på ruinens brant.

Hos Kronofogden finns i dag mannens företag registrerat för en skatteskuld på närmare 420 000 kronor. Dessutom finns betalningskrav från nio olika företag som anlitat inkassobolag för att driva in skulder på närmare 200 000 kronor, visar SVT Nyheters granskning.

Men trots att det aktuella företaget dragits med skulder har Arbetsförmedlingen fram till nu haft ansvar för flera av de anställda som i dagarna blivit avskedade.

De senaste åren har myndigheten betalat miljontals kronor i lönesubventioner till företaget.

Frågor kopplade till enskilda företagare och privatpersoner är sekretessbelagda på Arbetsförmedlingen, men verksamhetssamordnare Nada Nedelén säger generellt:

– Upptäcker vi att ett företag har en skatteskuld eller betalningsanmärkningar ska vi bryta anställningsstödet.

Hur vanligt är med företag som i  huvudsak drivs runt med subventionerad personal som kommer via er?

– Det är mycket ovanligt.

”Ska ha samma rättigheter”

Flera anställda och före detta anställda har vittnat om regelmässiga brott mot arbetsrättsliga avtal och regler: förvägrad semester, uteblivna löner, dubbla anställningsformer, oreglerad arbetstid och förbud mot raster och luncher.

– Även om anställningen är subventionerad ska man ha samma rättigheter som vem som helst. Men vi kan aldrig garantera att personal inte blir utnyttjad om vi inte får sådana signaler. Samtidigt har vi inget arbetsrättsligt ansvar, säger Nada Nedelén, verksamhetssamordnare vid Arbetsförmedlingen i Blekinge.

Företagaren själv ger en helt annan bild av hur personalen behandlats:

– Det är oriktiga anklagelser. Vi har varit väldigt givmilda mot personalen och haft en en bra dialog. De har bland annat haft sex veckors betald semester. Och jag har själv inte plockat ut någon lön på flera månader.

Blir ”bestört”

Verksamhetssamordnare Nada Nedelén kan inte kommentera det enskilda exemplet, men säger sig bli ”bestört” när hon hör personalens vittnesmål.

– Det mest tråkiga är att sådana fall drabbar de hundratals företag som är seriösa och tar sitt sociala ansvar och ger människor en chans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fusk med rutavdragen

Mer i ämnet