På grund av rödlistade fladdermöss stoppas 170 nya bostäder utanför Hällevik. Foto: SVT

Fladdermöss stoppar nya bostäder i Sölvesborg

Publicerad

I en bokskog utanför Hällevik har Sölvesborgs kommun beslutat att bygga det nya bostadsområdet Vassabacken. Men grannarna invände att det inte går att bygga 170 bostäder i en skog med hotade fladdermöss – och nu har byggplanerna stoppats.

Det var i mars i år som Sölvesborgs kommun gav klartecken till 170 nya bostäder i en bokskog utanför Hällevik. Men beslutet föregicks av en byggstrid.

Oförlåtlig miljöförstöring

Kritikerna menar att de nya bostäderna i området innebär en oförlåtlig miljöförstöring. Framförallt eftersom det finns hotade arter av fladdermöss i bokskogen där bostadsområdet Vassabacken planeras.

Men Sölvesborgs kommun håller inte med om att byggplanerna förstör miljön – eller tränger undan de hotade fladdermössen på platsen.

Överklagade byggplanerna

Men närboende överklagade den detaljplan som kommunfullmäktige beslutade om för området den 22 mars i år. Nu har Mark- och miljödomstolen i Växjö avgjort byggstriden.

Enligt den dom som kom på måndagen stoppar Mark- och miljödomstolen byggplanerna utanför Hällevik. Domstolen konstaterar att Sölvesborgs kommun misslyckats med att utreda hur byggplanerna påverkar de hotade fladdermössen i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.