Pernilla Citrén, handläggare för energi- och bostadsstöd på länsstyrelsen i Blekinge, tror att det kommer bli allt vanligare att privatpersoner lagrar sin egenproducerade el. Foto: TT/privat

Allt fler Blekingebor vill lagra sin egenproducerade el

Publicerad

Allt fler Blekingebor vill lagra egenproducerad el i sitt hem. Hos länsstyrelsen mer än tiodubblades antalet bidragsansökningar mellan 2018 och 2019.

Intresset för att lagra egenproducerad el hemma ökar bland privatpersoner i landet. I Blekinge kom två ansökningar om lagringsstöd in till länsstyrelsen under 2018. 2019 steg antalet ansökningar till 23.

– Det finns ett växande intresse för att lagra den el man producerar med sina solceller, istället för att sälja den. Då kan elen användas vid andra tillfällen och hushållen kan i förlängningen försörja sig själva på el, säger Pernilla Citrén som är handläggare för energi- och bostadsstöd på länsstyrelsen i Blekinge.

”En teknik för framtiden”

Men även om intresset för att lagra el hemma har ökat det senaste året är det bara en liten andel av alla hushåll med solceller som väljer att satsa på lagring. Under 2019 ansökte cirka 400 privatpersoner i Blekinge om länsstyrelsens solskyddsstöd.

– Många upplever nog att det är dyrt att investera i lagring och att tekniken inte kommit tillräckligt långt. Men förhoppningsvis kan tekniken utvecklas och i sin tur pressa ner priserna. Det här är en teknik för framtiden, säger Pernilla Citrén.

Hör mer i klippet ovan.

Mer om investeringsstödet

Sedan november 2016 kan privatpersoner få bidrag för att installera system för lagring av egenproducerad förnybar el i hemmet.​

Bidrag ges till system som är kopplat till en anläggning för egenproduktion av förnybar el. Anläggningen ska också vara ansluten till elnätet och öka den årliga andelen egenproducerad elenergi som används i hemmet för att tillgodose det egna elbehovet.​​

Investeringsstödet för energilager uppgår till högst 60 procent av kostnaderna för lagringssystemet, dock högst 50 000 kronor. Stödet gäller installationer som genomförts tidigast i januari 2016 och som slutförts senast den 31 december 2020.​

Län för län – så många ansökningar har kommit in mellan 2016 och i dag:

Blekinge län 38

Dalarnas län 31​

Gotlands län 40​

Gävleborgs län 29​

Hallands län 92​

Jämtlands län 20​

Jönköpings län 59​

Kalmar län 61​

Kronobergs län 46​

Norrbottens län 12​

Skåne län 247​

Stockholms län 208​

Södermanlands län 55​

Uppsala län 52​

Värmlands län 67​

Västerbottens län 13​

Västernorrlands län 30​

Västmanlands län 29​

Västra Götalands län 317​

Örebro län 77​

Östergötlands län 88​

Totalt: 1 611​

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.