Stefan Sjöberg har installerat tre batterier för lagring av el i sitt garage. Foto: SVT

Han lagrar sin egen el i garaget: “Vill bli självförsörjande”

Uppdaterad
Publicerad

Taken hemma hos Stefan Sjöberg i Norje har sedan länge varit täckta av solceller. Nu satsar han på att bli självförsörjande med el genom att lagra egenproducerad el i batterier i sitt garage – en teknik som intresserar allt fler Blekingebor.

Intresset för att lagra egenproducerad el hemma har ökat i Blekinge. 2018 kom två ansökningar om lagringsstöd in till länsstyrelsen. 2019 steg antalet ansökningar till 23.

Stefan Sjöberg i Norje i Sölvesborg var tidig med att anamma den nya tekniken. För sex år sedan installerade han sina första solceller och fyra år senare köpte han sitt första lagringsbatteri. I dag har han tre batterier i sitt garage, som gör att han kan lagra överskottsel från sina solceller.

– Anledningen var mitt stora teknikintresse och en önskan om att vara självförsörjande med el, säger han.

Köpa på natten – sälja på dagen

Enligt Pernilla Citrén, handläggare för energi- och bostadsstöd på länsstyrelsen i Blekinge, upplever många att den nya lagringstekniken är dyr. Stefan Sjöberg räknar med att det kommer att ta honom drygt fem år att tjäna in de pengar han satsat och han har en klar affärsmodell.

– Vi kommer att köpa in billig el under dygnets mörka timmar och lagra den tillsammans med överskottselen från solcellerna. Sedan säljer vi el på dagen när elpriset är högre, förklarar han.

I klippet ovan berättar Stefan Sjöberg mer om den nya tekniken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer