Margareta Jalling är arbetsledare på Djurkrematoriet i Karlskrona kommun. Hon berättar att 40 procent ber om att få behålla askan av sina husdjur, vilket är fler än för några år sen. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Fler djurägare vill ta hem husdjurets aska

Uppdaterad
Publicerad

Djurägare lägger alltmer pengar för omsorg på sina katter, hundar och andra sällskapsdjur. Det gäller allt från mat, tillbehör och veterinärskostnader. När husdjuret dör eller avlivas vill allt fler behålla askan, som ett minne.

– 40 procent ber om separat kremering, säger Margareta Jalling på Karlskrona kommuns djurkrematorium.

Ökningen kan bero på att djurägare tenderar att lägga alltmer pengar på sjukvård för sitt djur i dag, än vad man gjorde för tio år sedan.

– Man vågar känna mer för sitt husdjur och vill göra det lite speciellt vid avsked. För många är det kanske ens familjemedlem och de känslorna är väldigt starka. Man kanske pratar lite med dem i sin ensamhet, säger Margareta Jalling, som är arbetsledare på Djurkrematoriet.

Allt från stor hund till leguan

Djurkrematoriet i Karlskrona tar emot ungefär 80 djur varje månad, sammanlagt från privatpersoner och veterinärkliniker. Antalet ökar sommartid då många äldre djur inte orkar i värmen. Det är mest hundar och katter som kommer in till krematoriet, men de har en gång tagit emot en leguan.

Om man varken vill kremera eller begrava sitt djur på sin tomt så går det att få en gravplats på djurminnesplatsen i Bubbetorp, som ligger i närheten av krematoriet. Det är inte många som vill det men det är kostnadsfritt om det önskas.

– Det är en fin service som vi kan ge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.