Patricia Tingdahl sörjer sin hund Tyson. Men att ha askan hemma gör att det känns bättre. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Hunden Tyson finns kvar hos henne – har askan i bokhyllan

Publicerad

I oktober förra året tvingades Patricia Tingdahl i Karlskrona att avliva hunden Tyson efter åtta år tillsammans. Han blev sjuk och hon hemsöks fortfarande av tvivel om det var rätt att låta honom somna in. En tröst i sorgen är urnan i bokhyllan.

– Jag har ju ändå honom hos mig på något vis. Ibland står jag och pratar med askan, säger hon.

När den nioårige blandrasen Tyson började lida av artros fanns det inte mycket kvar att göra för matte Patricia Tingdahl i Karlskrona. I svåra stunder anklagar hon sig själv och tänker om det verkligen var rätt att ta livet av sin bästa vän.

– Mitt hjärta brast när jag förstod att hans livskvalité var slut. Jag gjorde allt i min makt men till slut gick det inte. Han var mitt allt, berättar hon.

Ett självklart val att behålla askan

Många djurägare väljer att betala dyra pengar för en separat kremering av sitt husdjur. Men för Patricia Tingdahl var det ett självklart val.

– Jag hade nog inte klarat av att inte ha askan hemma. Han var en så stor del av mig. Ibland står jag och pratar med hyllan.

Hon menar att det är en del av sorgearbetet att ta med sig askan hem. Hon tror att hon hade mått mycket sämre om hon inte hade haft honom hos sig efter att ha förlorat en familjemedlem.

– För mig var det en självklarhet, 'han ska hem'. Det hjälpte mig i min sorg och gör det fortfarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.