Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mattias Söderholm, överläkare i tarmkirurgi på Blekingesjukhuset, menar att tjocktarmscancer är mer vanligt förekommande i Blekinge än i andra regioner. Foto: SVT

Risken att dö i tjocktarmscancer näst högst i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

I Blekinge är risken att dö i tjocktarmscancer näst högst av alla regioner i hela Sverige. Dessutom är sjukdomen vanligare i länet än på många andra platser.

– Till stor del beror det på levnadsvanor, säger överläkaren Mattias Söderholm.

Tjock- och ändtarmscancer är en av de vanligare cancerformerna i Sverige och drabbar främst män och kvinnor över 70 år. Men dödligheten i sjukdomen skiljer sig avsevärt beroende på var i landet man bor.

I Blekinge är risken att dö i sjukdomen näst högst av alla regioner i Sverige, enligt statistik från Dödsorsaksregistret och Socialstyrelsen.

Vården – Val 2022

– Men det ska poängteras att vi är en liten region vilket gör att siffrorna blir osäkra. Men det kan finnas en faktiskt skillnad, för det är fler som insjuknar i tjock- och ändtarmscancer i Blekinge. Det kan bero på livsstilsfaktorer. Ett högt intag av rött kött, brist på motion och övervikt spelar in, säger Mattias Söderholm, överläkare i tarmkirurgi på Blekingesjukhuset och expert på kolorektalcancer.

Vanliga symptom

En annan anledning till att cancersjukdomen ökar är att den främst drabbar äldre personer, och vi lever längre i dag. Men även hos yngre märks en viss ökning. De vanligaste symptomen är blodbrist och blod i avföringen.

– Det jag kan säga säkert är att om du får en tjocktarmscancer i Blekinge som inte har spritt sig och du blir opererad, så har du lika goda chanser att bli botad från den sjukdomen i Blekinge som i resten av Sverige.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet