Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Andersson är överläkare inom tarmkirurgi på Blekingesjukhuset. Foto: SVT

Nu införs tarmscreening i Blekinge – hoppas rädda fler liv

Publicerad

Under våren införs tarmscreening i Blekinge, med syfte att tidigare upptäcka cancer och få ner den höga dödligheten. Samtidigt finns en oro för om kapaciteten kommer räcka till.

Redan 2014 rekommenderade Socialstyrelsen att samtliga Sveriges regioner skulle börja med screening för att upptäcka tjock- och ändtarmscancer i ett tidigare stadium. Nu, åtta år senare, är det snart verklighet även i Region Blekinge. I april hoppas regionen kunna börja erbjuda personer mellan 60-74 år att lämna avföringsprov.

Avföringsproverna kommer undersökas för förekomst av blod, och om så är fallet kallas patienten till en tarmundersökning.

Vården – Val 2022

– Screening kommer göra att vi hittar sjukdomen i ett tidigare stadie, och då kommer fler botas. Under pandemin har vi sett att fler insjuknat med spridd sjukdom, och alltså sökt vård i ett senare stadie. Det hade kunnat undvikas med screening, säger Mattias Söderholm, överläkare i tarmkirurgi på Blekingesjukhuset.

Brister i kapacitet

Men samtidigt som tarmscreening nu ska införas i Blekinge finns en viss oro huruvida kapaciteten kommer att räcka till. Mattias Söderholm nämner att köerna till tarmundersökningar är långa över hela landet, och att en person med milda symptom kan få vänta upp till tre månader på undersökning.

– Screening undersöker friska personer, men vi har inte ens kapacitet att undersöka dem som har symptom.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet