Foto: SVT

Fler havsörnar kan ha fått fågelinfluensa

Uppdaterad
Publicerad

Tre havsörnar i västra Blekinge har dött av fågelinfluensa. Nu har fem döda havsörnar hittats i nordöstra Skåne.

Sedan februari har tre havsörnar i västra Blekinge dött i fågelinfluensa. Och ytterligare fem havsörnar i Skåne analyseras just nu, rapporterar BLT. Organisationen Katastrofhjälp Vilt och Fågel har samlat in fem döda havsörnar i nordöstra Skåne. Dom ska nu testas för fågelinfluensa. Det första fallet upptäcktes efter en örnsafari på Eriksberg i februari.

En analys vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) visar att en havsörn, en duvhök och en ormvråk kring Bromölla och Mörrum har smittats av viruset.

”För att undvika spridning till fjäderfä är det viktigt att fjäderfäproducenter och hobbyfågelägare har goda smittskydds­rutiner”, säger Karin Åhl, enhetschef på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Till skillnad från det H5N6-virus som cirkulerar i Asien har inte detta virus visat sig utgöra risk för människor, enligt myndigheterna. Viruset är besläktat med H5N8, ett influensavirus som förekom bland vildfåglar i Sverige under åren 2016-2017, och som förknippats med högre dödlighet än H5N6.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.