Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
15-åringarna Jamaica Bengtsson och Zulal Hesam planerar båda att flytta från Olofström efter gymnasiet. Foto: SVT

Fler har flyttat från än till Olofström – i två decennier

Uppdaterad
Publicerad

Fler personer flyttar från än till Olofströms kommun – och så har det sett ut varje år de senaste 20 åren. De som flyttar är framför allt unga personer mellan 20 och 24 år.

SVT har kartlagt hur svenskarna flyttat de senaste 20 åren. Statistiken visar att Blekinge haft ett större antal utflyttade än inflyttade under samtliga år.

Det finns dock skillnader mellan länets fem kommuner – och det är grannkommunerna i väst som sticker ut mest år varsitt håll.

Så gamla är de som lämnar

Under 13 av de senaste 20 åren har fler personer flyttat till än från Sölvesborg, vilket gör kommunen till den i Blekinge som är bäst på att locka till sig nya invånare.

Grannkommunen Olofström är i stället den enda kommun i Blekinge som haft en högre utflytt än inflytt under samtliga 20 år.

Bland de som flyttat från kommunen sedan år 2000 är den största andelen – med god marginal – personer i åldersgruppen 20–24 år. Det handlar i genomsnitt om 28 personer per år.

”Kanske kommer tillbaka”

Kompisarna Jamaica Bengtsson och Zulal Hesam är båda 15 år och bor i Olofström. De är båda övertygade om att de kommer att flytta från staden efter studenten.

– Jag tror att jag kommer att flytta till en större stad för att plugga vidare. Kanske kommer jag att flytta tillbaka när jag har familj, säger Jamaica Bengtsson.

I klippet delar fler Olofströmsbor med sig av sina tankar – och Morgan Bengtsson (S), kommunstyrelsens ordförande, berättar om det arbete som pågår för att vända den negativa trenden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.