Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För första gången på 20 år är det till exempel fler som flyttar till Gävleborg, Jämtland och Värmland, än från. Foto: Fredrik Sandberg / TT & SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Landsbygdskommuner lockar nya invånare: ”Ett positivt trendbrott”

Uppdaterad
Publicerad

Landsbygden mår toppen – i alla fall delar av den. Det ser SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog när hon tittar på vart människor har flyttat. För första gången på 20 år är det till exempel fler som flyttar till Gävleborg, Jämtland och Värmland, än från.

Det går en grön våg över Sverige, i pandemins spår. Människor flyttar från storstäder, ut på landet. Men det duger inte med vilken landsbygd som helst, enligt Annika Wallenskog som är Sveriges kommuner och regioners (SKR) chefsekonom.

– Det är platser som lockar turister, där man kanske har haft ett fritidshus tidigare, som människor nu flyttar till permanent, säger Annika Wallenskog.

Se SVT:s grafik: Hit flyttar svenskarna

Barnfamiljer väljer ny vardag

Pandemins distansarbete har öppnat för nya sätt att leva, menar hon.

– När man inte måste ta sig till jobbet varje dag, utan kanske bara någon gång i veckan, så kan många tänka sig att bo längre ifrån storstäderna, säger Annika Wallenskog.

Det är till exempel barnfamiljer som väljer att flytta, ser hon.

– Utanför storstäderna kan man bo större och ha en trädgård, för mindre pengar än i stan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt fler flyttar ut på landsbygden. ”Förhoppningsvis är det här en sorts trendbrott”, säger etnologen Kjell Hansen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

Mer i ämnet