Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Villan i Huddinge är såld. Följ med familjen Thyr in i det som ska bli deras nya hem – på en skogstomt utanför Järvsö. Foto: Malin Eirefelt/SVT Gävleborg

Familjen Thyr lämnade Huddinge för Harsa i Ljusdal – naturen och mindre skola avgjorde

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på 20 år är det fler som flyttar till Gävleborg än från. Ett av länets draglok är Järvsö i Ljusdals kommun och där köpte familjen Thyr ett fritidshus sommaren 2020. Redan efter ett år, i juni 2021, flyttade familjen dit permanent.

Här, vid Milsjön, ska familjen starta ett nytt liv.

– Ända sedan vi fick barn har vi tillbringat nästan all ledig tid i naturen. Men i Huddinge måste man ta bilen till naturen. Här har vi den utanför dörren så vi sparar massor av tid på att bo här, säger Åsa Thyr, som arbetar som specialpedagog och har fått ett jobb på en skola inne i Ljusdal.

Fiber – en förutsättning

Stefan Thyr arbetar kvar på sitt jobb inom marknadsföring, på distans.

– Två timmar efter att vi fick tillträde till stugan installerade vi fiber. Det har varit en förutsättning för att kunna bo och jobba här, säger han.

Hopp om bättre skola

Men den stora anledningen till flytten är deras son, Milan. Föräldrarna hoppas att han ska få både en bättre skolgång och en bättre fritid här, än han skulle ha fått i Huddinge.

– Jag saknar inte Stockholm. Bara mina kompisar. Men jag har fått många nya kompisar här också, säger Milan Thyr, som har börjat i ettan på en liten lågstadieskola utanför Järvsö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dagens glesbygd i Gävleborgs och Jämtlands län

Mer i ämnet