Foto: svt

Polisanmälningar om könsstympning har ökat

Uppdaterad
Publicerad

2016 gjordes det nästan dubbelt så många polisanmälningar om könsstympning som året innan. Att inte fler fall leder till fällande dom tror polisen kan bero på att det är svårt att vittna mot sin familj.

– Det är alltid svårt när det gäller familjerelaterade brott, med tanke på att det finns en lojalitet inom familjen, säger Helene Svedberg på polisen i Karlskrona.

År 2015 gjordes 14 anmälningar som handlade om brott mot könsstympningslagen. Året efter gjordes 27 polisanmälningar – alltså nästan dubbelt så många.

Polisen tror att fler anmäler

Helene Svedberg, polis i Karlskrona som arbetar med brott i nära relationer där även hedersrelaterade brott ingår, tror att det finns ett mörkertal och att fler är utsatta. Men att polisanmälningarna har ökat tror hon bland annat beror på att fler yrkesverksamma som möter drabbade kvinnor anmäler.

– Det skulle kunna bero på en ökad anmälningsbenägenhet från andra myndigheter, men också en ökad medvetenhet hos kvinnorna själva, säger Helene Svedberg.

Vittnesuppgifter saknas

Den 9 januari dömdes en pappa i Blekinge till sex månaders fängelse för att ha planerat att könsstympa sina två döttrar, vilket är den tredje fällande domen sedan könsstympningslagen kom 1982.

Att fler fall om brott mot könsstympningslagen inte leder till fällande domar kan enligt polisen bero på att det inte finns tillräckliga vittnesuppgifter och att bevisningen då inte håller. 

– Generellt i den här typen av förundersökningar är det ofta så att man inte är beredd att sitta i domstolen och berätta, säger Helene Svedberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.