Att studenter inte tar examen kan skapa problem om arbetsmarknaden vänder, enligt Eva Pettersson, prorektor på BTH. Foto: SVT

Fler söker till BTH – planerar att utöka platserna

Publicerad

Allt fler söker till Blekinge Tekniska Högskolas program, framför allt webbprogrammering och sjuksköterska. Nu funderar högskolan på att utöka antalet platser på programmen.

– Det är nog klart i slutet av nästa vecka, säger prorektor Eva Pettersson.

BTH har fått totalt 6 941 sökande till sina program, vilket är en ökning mot året innan. Eva Pettersson, prorektor på högskolan, misstänker att effekterna av coronaviruset kan ha en påverkan på siffrorna.

– Man kanske har blivit permitterad eller varslad och börjar då att fundera över sin situation. Om man börjar studera och inser att det var det rätta, så har ju den här krisen resulterat i något positivt, menar hon.

Corona i Blekinge

Vill ta emot 100 sjuksköterskestudenter

Det mest populära programmet är webbprogrammering med 1 208 sökande. En klar ökning syns även på sjuksköterskeprogrammet med 668 sökande. I nuläget finns det bara plats för 88 av dem att studera till sjuksköterska i Karlskrona, men det finns planer för att utöka programmet till 100 platser.

– Det förs en diskussion och det kan nog bli klart i slutet av veckan. Vi tittar även på andra program, om det finns möjlighet att utöka. Vi ska se över våra resurser, konstaterar Eva Pettersson.

En ökning av antalet studenter på skolan innebär också ett ökat behov av studentbostäder, men Eva Pettersson tror att det kommer att lösa sig.

– Vi misstänker att vi tappar i antalet internationella studenter, så då kommer det ju bli en balans om vi kompenserar med att ta in fler svenska studenter så att säga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet