Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har alltid velat köra lastbil. Det är ett häftigt yrke”, säger Wilma Duljan. Hör mer i klippet. Foto: Fredrik Åkesson/SVT

Fler tjejer vill köra lastbil: ”Drömmen är att köra timmerbil”

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga tjejer söker till lastbilsförarutbildningar runt om i landet. På Vuxenutbildningen i Karlshamn märks trenden tydligt.

– Det blir mer och mer populärt bland tjejerna. Vi är uppe i nästan hälften tjejer på vår skola, säger Johan Johansson som utbildar blivande lastbilschaufförer på VFG i Karlshamn.

Andelen av de som söker till landets lastbilsförarutbildningar är i dag 34 procent tjejer, att jämföra med 16 procent så sent som 2015. I Blekinge är den siffran över 40 procent.

Mansdominerat yrke

– Det har ju alltid varit en väldigt mansdominerat yrke. Jag ser fler och fler tjejer som kommer in i yrket, säger Wilma Duljan som läser till godstransportör i Karlshamn.

– Jag tror mycket har med tv-programmet Svenska Truckers. Man har fått se att det inte bara behöver vara stora starka män som kör lastbil, säger eleven Leonita Demiri Gullbing.

– Historiskt har det varit ett väldigt tungt yrke utan de hjälpmedel vi har i dag. Om det är därför tjejer känner att de vågar ge sig in i branschen, det vågar jag inte säga, säger Johan Johansson.

Drömmen klar

De båda eleverna ser fram emot att ligga ute och uppleva livet längs vägarna.

– Drömmen är att köra timmerbil eller bärgningsbil, säger Wilma Duljan.

– Det är ett mångsidigt yrke. Du kan testa på allt möjligt, säger Leonita Demiri Gullbing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.