Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Varje år kommer det in mer och mer tjejer, det är jättekul”, säger Felizia Änggren. Foto: Emelie Skoog

Rekordmånga tjejer vill bli yrkeschaufförer – Felizia: ”Drömmen är att köra asfalt”

Uppdaterad
Publicerad

I Halland har andelen tjejer på gymnasieskolornas transportprogram ökat den senaste tiden. I läsårets kull är över en tredjedel tjejer. Felizia och Melina på Kristinehedsgymnasiet i Halmstad är två av dem som har valt ett liv ute på vägarna.

Varför vill Felizia bli yrkeschaufför? Och hur ser Melina på att jobba i en mansdominerad bransch? Häng med till Kristinehedsgymnasitet och hör dem berätta i klippet ovan.

Siffrorna kommer från en nysläppt rapport från Transportfackens Yrkes- & Arbetsmiljönämnd.

Trenden är liknande i hela Sverige. Mellan rapporterna 2015 och 2024 ökade andelen kvinnliga elever från 16 till 34 procent i Sverige.

Varför söker sig fler tjejer till transportprogrammet? Och vad betyder det för branschen att fler kvinnor blir lastbilschaufförer? Starta klippet nedan för att höra skolledare Dan Håkansson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför söker sig fler tjejer till transportprogrammet? Och vad betyder det för branschen att fler kvinnor blir lastbilschaufförer? Starta klippet för att höra skolledare Dan Håkansson. Foto: Emelie Skoog/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.