Ett boende i Sölvesborg och en matbutik i Svängsta drabbades under onsdagen av allt regn som föll över Blekinge. Foto: Privat

Flera larm om översvämningar i västra Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten hanterar just nu flera händelser till följd av kraftig nederbörd i västra Blekinge.

För att hantera situationen samarbetar man med kollegorna i öst.

Torsdagens regnväder har orsakat ett stort antal larm om vattenskadade byggnader.

Enligt Magnus Kärvhag på räddningsten i västra Blekinge finns man på plats i Svängsta, Sandbäck, Sölvesborg och Mörrum.

– Detta har orsakat översvämningar i ett flertal fastigheter. För närvarande har vi hanterat tolv ärenden där sex är pågående, säger räddningschef Magnus Kärvhag till SVT 14:30-tiden.

Resurserna beskrivs som hårt ansatta i västra Blekinge.

Samverkar med östra Blekinge

Då ärenden fortsätter att komma in samverkar räddningstjänsten i väst med kollegorna i öst om resurser.

Lisa Everbring på fastighetsbolaget är på plats vid ett omsorgsboende i Sölvesborg som drabbats av en översvämning i en källare.

– Det var kring två dörrar som det var mycket vatten kring och det är olyckligt. Räddningstjänsten var där ute snabbt och sög upp det. Det rätt tätt kring dörrarna och det sipprade in lite, säger hon.

En omgång till väntas i eftermiddag

Ovädret som drabbat främst de västra delarna av Blekinge väntas avta framåt kvällen. Men innan dess väntas fler skurar dra in.

– Det är ett förhållandevis litet, men intensivt lågtryck som orsakar det här regnet och det rör sig just nu snabbt åt nordost över södra Sverige. Det väntas fortsatt förekomma en och annan omgång med kraftigt regn de närmsta timmarna. För Blekinges del bör det mesta ha dragit bort vid 17-18 tiden ikväll, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Stökigt i Svängsta

På matbutiken i Svängsta hade en hel del vatten runnit in men inte orsakat några skador på dess varor. Butiken fick också stänga en stund på grund av regnet.

– Kommunen var här och rensade lite så nu är det under kontroll. Så brandmännen är här och jobbar men de fick lägga en del tid här utanför, säger butikschefen Jimmie Sjöberg Hårdh.

Texten uppdateras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer