Distriktsordförande Björn T Nurhadi Foto: TT / SVT

Flera oönskade namn på öppen SD-lista

Publicerad

Sverigedemokraternas elfte fullmäktigestol i Olofström kan fyllas av en politiker som inte ens är medlem i partiet. Ett annat alternativ är en brottsdömd politiker som inte kvalat in som godkänd kandidat.

Sverigedemokraternas valframgångar i Olofström ledde till att partiet plockade elva fullmäktigemandat i kommunen, men på partiets förtryckta listor fanns bara tio namn.

Därför beslutade SD inför valet att godkänna en så kallad öppen lista – i syfte att i efterhand fylla den ordinarie elfte stolen och dessutom säkra ersättare för de ordinarie kandidaterna.

Möjligheten med den öppna listan hemlighölls för alla utanför partiet.

Ändå riskerar Sverigedemokraterna att representeras av personer som inte är önskvärda på platsen.

Ett av namnen är inte ens medlem i partiet.

– Det kan leda till problem för oss, det är jag medveten om. Jag ser hellre en tom stol än att fel person företräder oss i fullmäktige, säger distriktsordförande Björn T Nurhadi.

Dömd för flera brott

Ett annat av de sex namnen som tillkommit är Niklas Nyström, som valdes till ordförande för partiet lokalt i februari i år. Nyström räknas inte som en godkänd kandidat eftersom han flera gånger dömts för brott – bland annat avslöjades en knarkgömma i politikerns bostad.

– Om Niklas tilldelas den elfte platsen förutsätter jag att han genast avsäger sig uppdraget. Väljer han att inte göra det blir det ett medlemsärende och sådana brukar leda till uteslutning, säger Björn T Nurhadi.

Övriga fyra namn på den öppna listan är, enligt partiet, medlemmar hos SD i Blekinge.

Två av namnen har dock tillkommit sent och har därför inte kunnat kontrolleras.

Vem den ordinarie platsen går till kan bli klart redan under fredagen.

– Jag följer detta noga och inser att vi kan hamna i en problematisk situation.

Enligt Nurhadi kommer en oönskad kandidat inte att tillåtas medverka på möten med SD:s fullmäktigegrupp.

– Den personen blir snarare en politisk vilde på ett SD-mandat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.