Foto: TT

Nyvald SD-topp i Blekinge hade knarkgömma i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas nyvalde ordförande i Olofström, Niklas Nyström, har flera gånger dömts för brott i Blekinge tingsrätt. Samtidigt utreds ytterligare en av partiets ledande företrädare i länet för ekonomisk brottslighet.

Det var i samband med att kommunföreningen i Olofström återbildades i början av året som 25-årige Niklas Nyström utsågs till ny ordförande.

På kommunföreningens hemsida lanserar partiet bland annat kravet på hårdare tag mot brottslingar – men vad som inte framgår är att Nyström själv har ett kriminellt bagage.

Så sent som i februari 2014 dömdes SD-politikern, som också är kontaktperson för ungdomsförbundet Ungsvenskarna i Blekinge, till skyddstillsyn för två fall av narkotikabrott. Vid en husrannsakan i politikerns bostad påträffade polisen 38 LSD-tabletter, sex ecstasytabletter samt annan syntetiskt framställd narkotika.

Gömd i en bok

Knarket hittades gömt inuti en bok ställd på skrivbordet.

Domen var emellertid inte den första mot den nyvalde ordföranden. Redan 2012 dömdes han för stöld, sedan han stulit kläder i samband med en musikfestival.

Enligt tingsrätten förekommer han under flera avsnitt i belastningsregistret, men Niklas Nyström vill själv inte kommentera sin kriminella historia.

– Jag hade gärna svarat dig, men det är en komplicerad sak som tar tid att förklara, säger han och hänvisar vidare frågor partiets länsordförande Björn T Nurhadi.

”Ser inte bra ut”

Utnämningen av Nyström har väckt reaktioner internt.

– Det är klart att det inte ser bra ut. Det blir svårt med trovärdigheten i partiet om vi lanserar personer som dömda för brott, säger en medlem som vill vara anonym.

Björn T Nurhadi säger så här om partiets nyvalde Olofströmsordförande.

– Det här är känt inom partiet sedan flera år och partiets kandidatutskott har beslutat att han inte får stå på någon lista eller ha förtroendeuppdrag. Det gällde redan i valet 2014.

Men han är ju ändå en ledande representant för partiet i Blekinge?

– Han hjälper partiet med styrelsearbetet och det är ett internt, organisatoriskt uppdrag.

Sedan en tid pågår också en polisutredning mot en annan ledande Sverigedemokrat i Blekinge. Misstankarna gäller trolöshet mot huvudman efter uppgifter om ekonomiska oegentligheter i en lokalförening.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer