”Hamzeh Dalis kommer från Gaza, en del av Palestina som man för närvarande i princip inte avvisar/utvisar någon till på grund av säkerhetsläget”, menar parets advokat Kristian Larsson i Karlskrona. Foto: TT Bild

Flydde kriget och blev förälskad – nu riskerar han utvisning

Publicerad

Redan 2015 slog Migrationsverket fast att Hamzeh Dalis styrkt sin identitet.
Ändå kräver myndigheten en passhandling på bordet.

Hamzeh Dalis riskerar inte bara att skickas tillbaka till Gaza.

Han riskerar också kärleken.

– Om han skickas tillbaka vet jag inte om jag orkar leva vidare, säger sambon Ulla Simonsson.

I drygt tre år har Ulla Simonsson, 79, och Hamzeh Dalis, 36, levt tillsammans. Paret delar intressen och uppskattar musik, konserter, litteratur, filosofi, konst, loppisar och husrenoveringar och deltar med jämna mellanrum i kyrkans aktiviteter.

– Vi varken kan eller vill leva utan varandra, säger Ulla Simonsson.

”Vi varken kan eller vill leva utan varandra”, säger Ulla Simonsson. Foto: SVT/Martin Hult Ogenblad

Kräver passhandling

Men det är fortsatt ovisst om den annorlunda kärlekssagan får ett lyckligt slut. Migrationsverket har avslagit Hamzeh Dalis begäran om uppehållstillstånd, trots att anknytningsutredningen styrkt seriositeten i parets förhållande och trots att Migrationsverket själva redan den 28 maj 2015 fastslog att han ”medverkat till att styrka sin identitet” i samband med att ett arbetstillstånd beviljades.

– Står beslutet fast och jag tvingas återvända är det som att skicka mig till ett slakteri, säger Hamzeh Dalis.

Migrationsverket menar, i likhet med Skatteverket, att de id-handlingar som finns i ärendet inte är tillräckliga för att med säkerhet styrka 36-åringens identitet – vilket de alltså redan en gång fastslagit att han medverkat till att göra.

– Han har gjort sin identitet sannolik, men det räcker inte som vi ser det. Det är pass som gäller. Det är så lagarna och praxis är skrivna, säger Per Ek, presschef vid Migrationsverket.

Ska prövas av domstol

Per Ek understryker att Migrationsverket inte tvivlar på att parets kärlek är äkta.

– Vi har inte någon gång ifrågasatt relationen. Men parets relation är bara en del i anknytningsärendet, man måste ändå kunna göra din identitet styrkt för att få uppehållstillstånd. Och då krävs en passhandling.

Per Ek, presschef vid Migrationsverket, menar att det krävs en giltig palestinsk passhandling för att myndigheten ska bevilja uppehållstillstånd. Foto: Migrationsverket

Hur ser du på det här ärendet kopplat till Europakonventionens regler om rätten till ”privat- och familjeliv”?

– Vi har tittat på det och vi tycker inte att vårt beslut strider mot Sveriges konventionsåtaganden. Men det är ju en fråga som domstolen nu måste pröva, säger Per Ek.

Ärendet väntas avgöras i Förvaltningsrätten i Stockholm inom kort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ulla och Hamzeh

Mer i ämnet