Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Folkets Hus-styrelsen kände till Idafallet – gjorde ingen anmälan

Folkets Hus-styrelsen kände till Idafallet – gjorde ingen anmälan

Uppdaterad
Publicerad

Styrelsen i Folkets Hus och Parker Mellanstaden visste att Ida Haglö fört över stora belopp till två tidigare ledare på Panncentralen.

Men ingen anmälde saken – eller tog kontakt med anhöriga till henne.

Samtidigt har producenten Sebastian Chavez nu tagits ur tjänst, efter SVT:s avslöjande.

Panncentralens producent och talesperson Sebastian Chavez var den som Ida Haglö först vände sig till när hon inte orkade hålla hemligheten om det länsade sparkontot för sig själv längre.

Chavez uppmanade henne då att ligga lågt och i stället försökte han ”medla” i syfte att skydda en av de utpekade männen som nu polisanmälts för att ha tömt sparkontot på närmare 400 000 kronor.

– Jag försökte lösa det här utan att någon skulle hamna i fängelse, förklarar han i en intervju med SVT Nyheter Blekinge.

I dag tog styrelsen beslut att stänga av Chavez från sin tjänst.

– Han har brustit i omdöme och inte gett styrelsen hela bilden. Vi är eniga i det beslutet, säger Lotta Hellqvist, styrelsens ordförande.

Trodde på en överenskommelse

Tidigare i år informerade Chavez styrelsen i Folkets Hus och Parker Mellanstaden – som Panncentralen är en del av – om den uppkomna situationen.

Och redan under hösten nåddes styrelsen av informationen att tre tidigare ledare rest till Thailand för Ida Haglös pengar.

Men ingen agerade för att hjälpa Ida Haglö.

– Min bild är att det fanns en överenskommelse mellan parterna och att Ida lånat ut pengar som hon skulle få tillbaka. Vi förstod aldrig att hon blivit utsatt för hot eller trakasserier. Utifrån vad vi visste kändes det som rätt beslut. Det vore bättre om det kunde lösas mellan dem, säger Lotta Hellqvist.

Någon kontakt med Ida Haglö eller hennes anhöriga togs aldrig.

SVT Nyheter Blekinge har sökt Sebastian Chavez för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet