Testkit för corona ordnas inför provtagning på barn. Foto: SVT

Folkhälsomyndigheten: ”Rimligt att börja med äldre barn”

Publicerad

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att barn, från förskoleklass och uppåt, testas vid coronasymptom. Men statsepidemiologen Anders Tegnell har samtidigt förståelse för att äldre måste prioriteras när alla inte hinner med att provtas.

– Barn är inte den viktigaste gruppen att testa, säger han.

Sedan tidigare rekommenderar Folkhälsomyndigheten att barn i förskoleklass, årskurs ett till nio eller i gymnasieåldern testas om de har symptom som kan tyda på covid-19. Detta för att snabbare kunna komma tillbaka till skolan om de får ett negativt provsvar.

”Omfattningen av testning av barn och unga varierar mellan olika regioner. Målsättningen med vägledningen är att provtagning och testning för pågående covid-19 för barn och unga sker på ett likartat sätt i alla regioner”, skrev Folkhälsomyndigheten när den nya vägledningen kom i somras.

Ökad ålder – ökad risk

Men när det är hårt tryck på testningen har statsepidemiologen Anders Tegnell förståelse för att barn och unga prioriteras bort.

– Det här är inte de viktigaste grupperna att testa. Är det så att man inte har testningskapacitet är det definitivt viktigare att testa på särskilda boenden, i sjukvården eller där smittspridningen är större, säger Anders Tegnell.

När det gäller prioriteringen att testa äldre barn framför yngre utvecklar han resonemanget.

– Det är en ökande risk ju äldre barnen blir. Då är det rimligt att börja med de äldre barnen.

Lågprioriterad grupp

Anders Tegnell förklarar också varför barn inte är viktigast att testa.

– Barnen är inte drivande i den här pandemin och de blir extremt sällan allvarligt sjuka. Så det är rimligt att ha en låg prioritet att testa den gruppen om man måste prioritera, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.