Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittskyddsläkare Bengt Wittesjö om råden från Folkhälsomyndigheten. Foto: SVT

Folkhälsomyndigheten inför skärpta allmänna råd i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten inför nu skärpta allmänna råd även i Blekinge. Det meddelar regionen under en presskonferens i dag.

Sedan den 11 november har Blekinge haft egna regionala råd för vad som gäller i länet för att minska smittspridningen av coronavoruset. Dessa skulle gälla till den 30 november, men nu förlänger alltså regionen råden – och de går nu också som lokala allmänna råd efter beslut från Folkhälsomyndigheten.

Bland annat handlar det om att inte besöka köpcentrum och gym, samt att inte resa kollektivt vid tidpunkter då trängsel kan uppstå.

De skärpta allmänna råden från Folkhälsomyndigheten ersätter från den 1 december de regionala råd för Blekinge som smittskyddsläkaren införde 11 november. Däremot är råden snarlika och har samma innebörd (se listan nedan).

Uppmana till hemarbete

Regionen betonar också att det införs skärpta allmänna råd för arbetsplatser och verksamheter. Rådet är att arbetsgivare bör vidta åtgärder för att de allmänna råden ska kunna följas och uppmana personal att arbeta hemifrån och erbjuda utökade förutsättningar för detta.

– Du och vi har alla ett stort ansvar för att bidra till att hålla smittspridningen nere så mycket som möjligt. Om alla följer råden ökar också möjligheten att vi snabbarare ska kunna åretgå till ett mer normalt vardagsliv, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

De skärpta allmänna råden gäller i nuläget fram till 13 december.

Från och med den 1 december uppmanas alla som vistas i Blekinge till följande:

Visa
  • Undvik att ha fysisk kontakt med andra personer än de som du bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Du bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra utan fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.
  • Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.
  • Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.
  • Avstå från att göra onödiga resor. Resor inom Blekinge eller mellan Blekinge och andra regioner kan bidra till att öka smittspridningen, eftersom man då ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Du bör därför, så långt som möjligt, avstå från sådana resor. Rådet gäller även resor till Blekinge från andra regioner. Detta råd är inte tänkt att hindra människor från att exempelvis ta sig till arbete, studier, annan motsvarande sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet