Foto: SVT/Privat

Förkyld vårdpersonal i Blekinge uppmanas att jobba

Uppdaterad
Publicerad

Region Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö uppmanar förkyld vårdpersonal att gå till jobbet.

Det innebär att anställda med halsont och lindrig snuva ska vistas bland sjukhusets patienter.

Riktlinjerna i Blekinge gäller från i går – och går helt emot den uppmaning som statsminister Stefan Löfven (S) tidigare kommunicerat: att också personer med lindriga symptom ska stanna hemma från sina respektive arbetsplatser.

På Folkhälsomyndighetens hemsida står också att den som arbetar med ”vård av äldre” inte ska gå till jobbet om den har hosta eller känner sig förkyld.

Corona i Blekinge

Men för sjukhusets personal är reglerna för att stanna hemma mindre strikta. Orsaken är, enligt intern personalinformation som SVT Nyheter Blekinge tagit del av, att länet inte är drabbat av coronavirus i samma utsträckning som vissa andra delar av landet.

”Finns risker med mycket”

För personal i hälso- och sjukvården görs provtagning endast på den som har hosta, feber eller andnöd – eller som känner sig genomförkyld.

– Det är den rekommendation jag ger just i dagsläget för Blekinges sjukvårdspersonal, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Finns det ingen risk att människor som har corona går till jobbet om de är sjuka?

– Det finns risker med mycket här i livet. Men detta är en värdering som jag gör just i dagsläget och så länge vi inte har några tecken på en allmän spridning i länet så är detta den för tillfället mest lämpliga åtgärden.

Gäller det även personal som jobbar med äldre patienter?

– Ja, det gäller all hälso- och sjukvårdspersonal oavsett om man jobbar med yngre eller äldre patienter, säger Bengt Wittesjö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet