Foto: TT

Förlamad misstänktes för miljonfusk – utredningen läggs ner

Publicerad

En förlamad man misstänktes, tillsammans med flera bekanta som arbetade för honom, ha lurat Försäkringskassan på 8,7 miljoner kronor. Tre personer häktades i början av mars men nu läggs utredningen ner, skriver BLT.

Det var efter en anonym anmälan till Försäkringskassan som det misstänka bidragsfusket uppdagades. Mannen som är delvis förlamad hade ett eget assistansbolag där flera av hans bekanta var anställda.

Efter en egen utredning konstaterade Försäkringskassan att flera av utbetalningarna som gjordes till mannen och hans assistenter var felaktiga och krävde att mannen skulle betala tillbaka 8,7 miljoner kronor.

Inte tillräckliga bevis

De menade att assistenterna inte kunde ha jobbat så som de tidrapporterat och att den huvudmisstänkte mannen inte hade ett så stort vårdbehov som han uppgett.

Men nu läggs utredningen ner, skriver BLT.

– Det var svårt att hävda att någon har haft en vinning, säger Torbjörn Andersson, polisens utredare i Kalmar, till tidningen och hänvisar till att det var åklagarens beslut att lägga ner utredningen.

Enligt Torbjörn Andersson har assistenternas tidrapporter inte alltid stämt men bolaget ska inte ha fått för mycket pengar i utbetalningar av Försäkringskassan.

SVT Nyheter Blekinge har sökt åklagaren i ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.