Cecilia Kjellgren, forskare i socialt arbete. Foto: Jerker Hagman/SVT

Forskare om krisen i Sölvesborg: ”Sexuellt våld banaliseras”

Uppdaterad
Publicerad

Hon forskar vid Linnéuniversitetet om sexuella trakasserier, bor i Sölvesborg och är kritisk till Samstyret. Efter händelserna i kommunen tycker Cecilia Kjellgren att sexuellt våld banaliseras.

Cecilia Kjellgren bor i Sölvesborg och är forskare vid Linnéuniversitetet i socialt arbete, med fokus på sexuella trakasserier och sexuellt våld mot barn och vuxna. Nu tycker hon att det är svårt att bo i en kommun där hon uppfattar att sexuellt våld banaliseras.

– Det känns absurt att jag jobbar med forskning på det här temat och att det är helt galet det som har hänt i Sölvesborg. Jag är upprörd och nåt måste göras. Även om de personerna slutat med sina uppdrag, så måste andra förtroendevalda se till att göra omfattande insatser, säger hon.

Kritik mot toppmoderat
Skandalbilden som lades upp på kommunalrådet Emilie Pilthammars facebooksida. Foto: Skärmdump/Facebook

För att avreagera sig i sin frustration, som hon beskriver det, har hon skickat ett brev till förtroendevalda i Sölvesborg. Det innehåller krav för att politiker ska kunna återupprätta förtroendet hos allmänheten.

”Behövs utbildning”

– Det handlar om att följa vad jämställdhetslagen säger om likabehandling, att behandla människor med värdighet och inte kränkande samt att vara uppmärksam på sexuella trakasserier. Politiker kan behöva utbildning, värdegrund och uppförandekod när det gäller detta.

Cecilia Kjellgren är kritiker till Samstyret och är medlem i Facebookgruppen ”Sölvesborgs SD-styre under luppen”, men menar att hon har skickat sitt brev till alla ledamöter i kommunstyrelsen och barn- och utbildningsnämnden i egenskap av forskare.

Moderaternas nya gruppledare Arne Bogren vill inte kommentera kritiken och kravlistan. Kommunalrådet Louise Erixon (SD) säger till SVT Nyheter Blekinge att hon vill läsa brevet och formulera ett svar innan hon kommenterar.

Kravlistan

Forskaren Cecilia Kjellgren har skickat en kravlista till politikerna i Sölvesborg med åtgärder för att återupprätta förtroendet hos allmänheten:

  • Uppförandekod för politiker om jämställdhet och förebyggande av sexuella trakasserier.
  • Utbildning för politiker om sexuella trakasserier, övergrepp och etiska frågeställningar.
  • Offentlig ursäkt från de delaktiga i senaste tidens händelser.
  • Att förtroendevalda som inte kan uppföra sig avgår.
  • Markering att socialtjänstlagen följs när det gäller stöd till barn och vuxna utsatta för våld och övergrepp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot toppmoderat

Mer i ämnet