Foto: Göteborgs universitet/TT

Forskare: ”Svaret dröjer decennier”

Uppdaterad
Publicerad

Delar av svaret på hur de förhöjda halterna av PFAS i drickvattnet från Brantafors vattenverk påverkat människor på lång sikt kommer att dröja. Det säger Kristina Jakobsson, professor i arbets- och miljömedicin vid Göteborgs Universitet.

– Det är sant att boende i Kallinge har högre halter av PFAS. Men vad betyder förgiftad?, säger hon.

– Påverkan betyder ju inte nödvändigtvis sjukdom, men den är likväl oönskad.

Vattenskandalen i Kallinge

Sedan tidigare är beskedet från Livsmedelsverket till de som druckit vattnet att PFAS inte orsakar akuta hälsorisker och att risken för individen att drabbas av sjukdom på grund av PFAS sannolikt är mycket liten. En uppfattning som Kristina Jakobsson delar.

– Vårt bästa bud nu är att inte oroa sig, säger hon.

Samtidigt gjorde Livsmedelsverket i sin riskvärdering bedömningen att hälsoriskökningar inte kunde uteslutas om större grupper druckit vattnet under lång tid. En amerikansk studie har också visat på samband mellan PFAS och flera sjukdomar. Forskaren bakom den studien, Tony Fletcher, ingår nu också i Kristina Jakobssons projekt.

– Vi måste ta reda på konsekvenserna här i Ronneby. Förhoppningsvis vet vi mer i höst, men vissa av svaren om påverkan på lång sikt kommer att dröja decennier, säger Kristina Jakobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet