Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om brottsligheten som valfråga – starta klippet för att se statsvetaren Patrik Öhberg förklara utvecklingen på området. Foto: TT/SVT

Statsvetaren: Därför är brottsligheten väljarnas viktigaste valfråga

Publicerad

För första gången sedan slutet av 1970-talet har brottsligheten seglat upp som väljarnas viktigaste valfråga, enligt en rapport från SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

Enligt statsvetaren Patrik Öhberg är det inte konstigt att väljarna prioriterar frågan.

SOM-institutet är en undersökningsorganisation som bland annat bedriver forskning om svenska folkets åsikter om politik.

Under hösten frågade organisationen 25 000 personer mellan 16 och 85 år vilket samhällsproblem som är viktigast i Sverige i dag. 41 procent listade då brottsligheten som den viktigaste frågan.

Valet 2022 Blekinge

”Väljarna är oroliga”

Sist brottsligheten värderades högst av väljarna var 1979, då man började med regelbundna valårsmätningar. Frågan prioriterad även högt när partierna lyfter sin politik inför det kommande valet – såväl nationellt som lokalt i Blekinge.

– Det är ett samspel där väljarna är oroliga och känner att något måste göras. Då måste politikerna svara på det, vilket vissa partier är mer sugna på än andra, säger Patrik Öhberg, statsvetare vid SOM-institutet.

I klippet berättar han mer om varför frågan värderas så högt av väljarna, samt vilka partier som kan tänkas gynnas av det.

Väljarnas viktigaste valfrågor enligt rapporten

Brottslighet: 41 procent

Sjukvård: 33 procent

Invandring/integration: 31 procent

Miljö- och energifrågor: 26 procent

Så tyckte de tillfrågade

Brottsligheten är en viktig valfråga för alla åldersgrupper, men framför allt de allra äldsta.

Generellt var personer till höger i politiken mer oroade för brottslighet och personer till vänster något mer oroade för miljö- och klimatrelaterade frågor.

De som svarat på frågorna är framför allt oroliga för samhällsutvecklingen, inte för sin egen del.

I allmänhet prioriterades hårdare, direkta insatser mot brottslighet högre än mer långsiktiga, sociala insatser.

Källa: Göteborgs universitet/SOM-institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Blekinge

Mer i ämnet