Musikern och sångförfattaren Jan Löfgren vill hjälpa sin ekonomiskt hårt prövade klubb Sillhövda AIK på fötter igen. Nu ligger han bakom klubbens officiella sång ”Starkare än vi”. Foto: SVT

Utblottad fotbollsklubb får hjälp – av ”Mods-Janne”

Uppdaterad
Publicerad

Hela klubbkassan på 600 000 kronor försvann i en misstänkt förskingringshärva. Nu får Sillhövda AIK stöd av musikern Jan Löfgren – som skänkt en officiell sång till föreningen.

Det var i februari i år som Sillhövda AIK:s ordförande, den förre fotbollsdomaren Martin Hansson, upptäckte att klubbkassan var borta. Närmare 600 000 kronor saknades från kontot – pengar som skulle användas till flera planerade satsningar i anslutning till föreningens anläggning i Holmsjö.

Nyheten väckte starka reaktioner och omedelbart startades insamlingar för att hjälpa den lilla klubben på fötter.

Och nu görs ytterligare en hjälpinsats för Sillhövda AIK – den här gången på initiativ från låtskrivaren och sångaren Jan Löfgren.

– Vi är jättenöjda med Jannes bidrag. Det är en text som väl speglar omgivningarna och atmosfären i Holmsjö, säger Martin Hansson.

Själv spelat för klubben

Löfgren blev som barn placerad i en familj i Holmsjö, har starka band till föreningen och har för SVT Nyheter Blekinge också berättat om sin bakgrund som son till Gustav ”Stoffe” Svensson, huvudkaraktär i Stefan Jarls filmer om modsen i Sverige.

– Jag har spelat för klubben sedan barnsben och alltid hållit det som mitt lokala fotbollslag. För mig var det självklart att hjälpa till. Som alla andra blev jag besviken när jag hörde vad som hänt med klubbens pengar, säger Jan Löfgren.

”Fokus på bygden”

Sången heter ”Starkare än vi” och blir nu klubbens officiella kampsång. Alla intäkter går oavkortat till den förskingringsdrabbade klubben.

– Jag har i texten valt att lägga fokus på människorna och bygden som laget och föreningen representerar – det som tillsammans blir vi. Sillhövda är en inkluderande klubb med bra vi-känsla och jag ville också fånga in den storslagna natur som finns kring vår hemmaplan.

”Starkare än vi” – en hyllningssång till Sillhövda AIK

Sillhövda – så funkar det för – du och jag

Är förenade med andra – vi är ett lag

Åh var för sig kan ingen – bli starkare än vi...

O tillsammans bär vi fanan – röd, svart och vit.

Sillhövda AIK – ja, det är vi – jag och du

Som tillsammans för alltid står enade!

För vårat lag, röd, svart och vit

Åh Holmsjö, vårt hembygdshjärta – det slår, vi slår – i var tid – ingen är starkare än vi

Se Bredasjön som glittrar under björk och ekars sus.

Vid samma plats där dansen klingat, i decennier fram till nu.

Åh fört oss alla närmre, systrar, bröder – ja, vi står,

Upp för våran hembygd – o Sillhövda AIK

Text och musik: Jan Löfgren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.