Den nu avlidne ska ha konstaterats smittad under onsdagen, och avlidit under torsdagsmorgonen. Foto: Karlskrona kommun

Coronasmittad avliden på boende i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

En hyresgäst på omvårdnadsboendet Fregatten på Pantarholmen i Karlskrona har avlidit efter att ha testats positiv för coronaviruset. Därmed har Blekinge fått sitt första konstaterade dödsfall. Enligt kommunen ska personen ha fått vård, men avlidit tidigt på torsdagsmorgonen.

Totalt bor 56 personer på omvårdnadsboendet Fregatten och övriga boende uppmanas att hålla sig inne i sina lägenheter.

Enligt kommunen ska den avlidne patienten inte höra till de tolv sedan tidigare konstaterade fallen i Blekinge. Det ska röra sig om en äldre person med underliggande sjukdomar.

Corona i Blekinge

– Man kan befara att fler på boendet kommer bli sjuka. Det var ett snabbt förlopp. Vi fick reda på det igår och personen avled i morse. Så fort vi fick bekräftat att personen hade corona begränsade man antalet personer som jobbat med personen, och de har gjort det med en speciell skyddsutrustning, säger Gunilla Råberg, förvaltningschef på Karlskronas äldreförvaltning.

Anhöriga har enligt kommunen underrättats.

– Igår kväll tog vi beslut att vi har en samhällssmitta i Blekinge. Vi har vart den sista gröna fläcken i Sverige, men nu måste vi anse att vi även har smittan här i befolkningen, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet