• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Man står i skuggan av bigarråträd

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Herman Afzelius varför han är positiv till att de första skadestånden nu betalas ut till PFAS-drabbade i Kallinge. Foto: Agnes Norup/SVT

Första ersättningen till PFAS-drabbade: ”Kostar pengar att skicka ut gift”

Uppdaterad
Publicerad

Att Ronneby Miljöteknik ska betala ut skadestånd till 17 personer som drabbats av PFAS-förgiftat vatten i Kallinge välkomnas av PFAS-föreningen.

– Det är ett slags bevis för att Miljöteknik förstår att de kommer behöva betala ut skadestånd, säger Herman Afzelius.

Ronneby Miljöteknik har beslutat att betala ut skadestånd om 28 000 kronor vardera till 17 personer som fått i sig PFAS i dricksvattnet i Kallinge. Det har P4 Blekinge rapporterat.

Men det innebär inte att övriga ersättningskrav kommer att gå igenom.

Vattenskandalen i Kallinge

– Alla andra tvistemål kommer vi börja planera tillsammans med Blekinge tingsrätt till hösten, säger Miljötekniks vd Joakim Mårtensson till SVT.

PFAS-drabbade hoppfulla

Från PFAS-Föreningen ser man positivt på de första ersättningarna och tror att fler skadeståndskrav som kommer att gå igenom framöver.

– Miljöteknik har nog förstått att det kostar pengar att skicka ut en produkt som är giftig, säger PFAS-föreningens ordförande Herman Afzelius.

De 17 personer som nu ska få ersättning har nått en förlikning med Miljöteknik utan att någon rättsprocess inletts.

Nu kvarstår drygt 230 mål av skadeståndskrav mot Ronneby Miljöteknik. I september ska Blekinge tingsrätt och Miljöteknik påbörja planeringen av när de målen ska tas upp i rätten.

I klippet hör du Miljötekniks vd förklara hur de resonerat kring de första skadestånden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet