Fartyget Gribshundens mäktiga galjonsfigur. Foto: Johan Rönnby

Nya fynd bärgade från 1400-talsvraket

Uppdaterad
Publicerad

De första fynden har tagits upp till ytan under utgrävningen av det danska 1400-talsvraket Gribshunden utanför Ronneby.
Dykarna har också hittat tunnor som ska undersökas för att försöka utröna vad skeppet hade i lasten.

På tisdagseftermiddagen bröt föremålen vattenytan för första gången sedan de sjönk till havets botten 1495. Fynden — bruksföremål — är de första som bärgas från fartyget på 13 år, med undantag för skyddsbärgningen av förstävsfiguren, säger Marcus Sandekjer som är chef på Blekinge museum.

Gjort fynd

-Vi har hittat en ring som förmodligen är från en ringbrynja, en starkt korroderad metalldel, ett handtag som vi inte kan säga vad det är till, och ytterligare ett handtag med karvningar i sidan som kan vara ett mönster. Vi har också tittat på saker nere på botten, vi vet att det ligger ganska mycket som vi kommer att plocka upp under de kommande tio dagarna, säger Sandekjer.

Tunnor på botten

Under utgrävningen har dykarna bland annat hittat öppna tunnor på havsbotten.

-Vi vet inte vad som är i dem. Sedimenten är djupare än vad vi trott vilket betyder att vi förmodligen kommer att få fler fynd än vad vi hade räknat med, säger Sandekjer.

Marinarkeologer uppskattar att Gribshunden var ett 35 meter långt och 10 meter brett fartyg, som hade en besättning på 150 man.

Skeppet var i dansk tjänst åtminstone från 1486 fram till förlisningen utanför Ronneby 1495.

Det stora vetenskapliga intresset för vraket beror på att det kan ge ledtrådar till hur de skepp som användes av Columbus och Vasco da Gama var byggda.

Gribshunden är ovanligt välbevarad eftersom det inte finns skeppsmask i Östersjön på grund av den låga salthalten.

Vraket har varit känt sedan 1970-talet, men identifierades först 2013. Två år senare bärgades skeppets förstävsfigur, som föreställer en drake eller en grip med en skrikande man i gapet.

Källa: Blekinge museum

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer