Ett 50-tal forskare ska undersöka vraket. Foto: Johan Rönnby

Nu börjar utgrävningarna vid Gribshunden

Uppdaterad
Publicerad

Den största arkeologiska utgrävningen i Blekinges historia påbörjas på måndagen. Under tre veckor kommer ett 50-tal forskare undersöka vraket från skeppet Gribshunden som sjönk utanför Stora Ekö i Ronneby.

Lunds universitet, Södertörns högskola och Blekinge museum ansvarar för de arkeologiska utgrävningarna som kommer genomföras både på skeppsvraket Gribshunden och på järnåldersplatsen i Västra Vång.

Utgrävningarna som blir en av de större i landet i modern tid har även lockat flera internationella forskare, bland annat från USA, Storbritannien, Italien och Danmark. Ett filmteam från USA kommer även att följa utgrävningarna.

– Vi ska gräva ett schakt, en kanal, så vi ser hur konstruktionen ser ut och då tror vi att vi kommer att hitta stora fynd, säger Johan Rönnby, dykansvarig på Södertörns högskola.

En av gåtorna som forskarna vill söka svar på är var skeppet är byggt någonstans.

Gribshunden sjönk utanför Stora Ekö år 1495. 2015 bärgades skeppets galjonsfigur, vilken tidigare i somras visades för första gången för allmänheten efter att ha restaurerats och konserverats under flera år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer