Den nyrestaurerade Gribshunden är nu invigd. Foto: SVT

Här är nyrestaurerade Gribshunden

Uppdaterad
Publicerad

Den nyrestaurerade Gribshunden är nu invigd. Efter konserveringen avtäcktes figuren och visades upp under ceremonin i Köpenhamn.

Under invigningsceremonin i Köpenhamn avtäcktes figuren för besökarna. Resultatet visar hur Gribshunden nu ser ut efter det mångåriga restaureringsarbetet.

Sjönk 1495

Gribshunden sjönk utanför stora Stora Ekö i Ronneby 1495. Vraket efter det danska flaggskeppet hittades på 1960-talet. Först 2015 bärgades skeppets galjongsfigur för konservering. Enligt forskare är det ett av de äldsta figurhuvuden som någonsin bärgats.

Återvänder till hemmaplan

Första chansen för allmänheten att få se resultatet på hemmaplan av det mångåriga restaureringsarbetet är den 15 juni mellan klockan 13 och 16. Då visas nämligen Gribshunden på Blekinge museums föremålsmagasin på Rosenholm i Karlskrona.

Konservatorn Kristiane Straetkvern visar var Gribshunden spenderat två år: i ett kemikaliebad. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.