Annika Berg med barnen Max, Filippa och Oskar Foto: Stina Sandström

Första hjälpen för barnen när mamma gått in i väggen

Uppdaterad
Publicerad

Trebarnsmamman Annika Bergh i Asarum drabbades av utmattningssyndrom för fyra år sedan. Trots två vuxna i familjen var det inte lätt att vara både utmattad och trebarnsmamma.

– Om föräldern blir tokig ska man skratta istället för att bli arg. Som när mamma råkade slänga tröjan i toaletten istället för i tvättkorgen, säger Max Bergh, 10 år.

Hur förklarar man för sina barn varför mamma inte längre orkar spela spel eller varför pappa lägger kalsongerna i frysen? När trebarnsmamman Annika Bergh i Asarum drabbades av utmattningssyndrom saknade hon en bok för barn som handlade om utmattning.

– Jag hade fullt upp själv med att förstå vad som hände och det var jättesvårt att förklara för andra vuxna hur det påverkade mig och ännu svårare att förklara för barnen, säger Annika Bergh.

”Barn låter mycket”

När hon blev sjukskriven på grund av stress blev hon känslig för höga ljud och synintryck.

– Det var väldigt besvärligt för hjärnan gick sönder helt enkelt, säger Annika Bergh.

Trots två vuxna i familjen var det inte lätt att vara både utmattad och trebarnsmamma.

– Barn låter ju mycket och rör sig och det måste de få ju göra så hemmiljön passar inte riktigt ihop med utmattningssyndron, säger Annika Bergh.

Trött och lättirriterad

Hennes tre barn märkte också att något inte stod rätt till med deras mamma.

– Ibland var hon ledsen när hon kom hem från jobbet, säger Filippa Bergh.

– Hon var trött och lättirriterad när hon kom hem från jobbet, säger Oscar Berg.

När Annika Bergh blivit bättre bestämde hon sig för att skriva en barnbok och det är en sak hon särskilt vill lyfta fram.

– Det är aldrig barnens fel vilket lätt kan missförstås. Om föräldern inte tål ljud till exempel kanske barnen tänker att det beror på dem. Det gäller att vara tydligt att det inte är så för annars kan barnen gå runt och må dåligt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlshamn

Mer i ämnet