I helgen anordnade Karlshamns Aikidoklubb sitt första internationella läger. Foto: SVT

Första internationella lägret på Karlshamns Aikidoklubb

Uppdaterad
Publicerad

I helgen anordnade Karlshamns Aikidoklubb sitt första internationella läger. Folk samlades från hela landet för att bland annat tränas av en tränare från London.

– Det är en ära att bli inbjuden hit för att lära ut, säger tränaren Angela Crossland som kommit från London för att lära ut i Karlshamn.

Det är klubbens första internationella läger under klubbens elvaåriga historia. Huvudtränare Magnus Olsson förklarar att de är extra glada för att en kvinnlig tränare besöker i en annars mansdominerad kampsportsvärld.

– Hon är en väldigt erfaren instruktör och dessutom uppskattad. Jag tror att många besökare tycker det är roligt att hon är hos oss, säger han.

I klippet ovan berättar Angela Crossland mer om besöket.

Detta är Aikido

Aikido är en tävlingsfri japansk kampkonst skapad av Morihei Ueshiba ”O Sensei” (”Great teacher”) under mellan- och efterkrigstiden i Iwama på den japanska landsbygden norr om Tokyo.

Träningen består av tre moment: svärd (Aiki ken), stav (Aiki jo) och vapenlösa tekniker (Taijutsu) och går ut på med hjälp av kast och fastlåsningstekniker ta kontroll över en hotfull situation, från en stor variation av angrepp, både från en och flera angripare samtidigt.

Sensei höll väldigt hårt på den tävlingsfria biten, som enligt hans filosofi tog bort fokus från ens egen utveckling. I stället tränar alla tillsammans oavsett ålder, kön, vikt m.m. och hjälps åt att utveckla varandra till ens fulla potential.

Källa: Karlshamns Aikidoklubb

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.