Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Conny Cedermark försvarar den person som misstänks vara huvudman i insiderbrottet. Hör honom i klippet. Foto: SVT

Blekingehandlarens advokat: ”Handlar om ett misstag”

Uppdaterad
Publicerad

Ica-handlaren i Blekinge påstås ha möjliggjort ett allvarligt insiderbrott – där flera av hans kontakter ska ha tjänat miljoner. Men mannen förnekar brott och hans advokat menar att bevisningen är svag.

– Det skulle jag säga. Min klients förklaring är att det här är ett misstag, säger Conny Cedermark, advokat.

Samtliga av de 18 åtalade i den misstänka insiderhärvan, varav flera är Ica-handlare eller har koppling till bolaget, förnekar brott.

Henrik Olsson Lilja försvarar en av de tilltalade som enligt åtalet ska ha köpt aktier för 25 miljoner, tillsammans med två medåtalade, efter en lunch med Blekingehandlaren.

– Min klient har handlat under helt lagliga omständigheter. I den här typen av mål finns det ingen konkret bevisning, utan det är omständigheter som åklagaren tycker är tillräckliga men som vi tycker är otillräckliga.

Vad är din klients förklaring till det åklagaren påstår?

– Det var en tidsfråga innan Ica skulle köpas ut, det är ingen avancerad tanke. Tror man som Ica-handlare på sitt bolag så är det inte konstigt att en hel del har handlat, med förhoppning om att det skulle köpas ut, säger Henrik Olsson Lilja.

– Vi ser fram emot att få visa att det här har skett på ett lagligt sätt, säger advokaten Henrik Olsson Lilja, som försvarar en av de tilltalade. Foto: TT

”Bevisningen är svag”

Henrik Månsson försvarar en man som enligt åklagaren ska ha loggat in i sin internetbank för att handla aktier en minut efter ett telefonsamtal med Blekingehandlaren.

– Vi har synpunkter på åtalet eftersom bevisningen är svag. Hans förklaring är att det inte handlar om insider, utan är som vilket aktieköp som helst.

Blekingehandlarens mejl

Blekingehandlaren som misstänks ha fått uppgifterna och spridit dem vidare förnekar också brott.

Under förhören tar förhörsledaren upp mejlet som Blekingehandlaren skickar till flera av sina kontakter där han skriver: ”Håll ögonen öppna för större händelser i mitten av veckan”. Han svarar att han inte minns mejlet och att han inte vet vilka händelser som åsyftas.

– Vi vill inte föregripa rättegången i media, men vi kommer givetvis ge svar på tal i domstol, säger Conny Cedermark, advokat.

Åklagaren menar att de tilltalade tjänade drygt 20 miljoner – se hur brottet ska ha gått till i videoklippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En Blekingehandlare misstänks vara huvudman och skickade mejl till flera av sina kontakter två dagar innan Ica-budet blev offentligt. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.