Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En Blekingehandlare misstänks vara huvudman och skickade mejl till flera av sina kontakter två dagar innan Ica-budet blev offentligt. Foto: SVT

Så skulle Ica-handlarna göra miljonvinster på börsen – efter kontaktens läckta uppgifter

Uppdaterad
Publicerad

”Håll ögonen öppna” skriver Blekingehandlaren i ett mejl till flera av sina kontakter. Två dagar senare kommer pressreleasen: Ica köps ut från Stockholmsbörsen.

Enligt åklagaren har flera Ica-handlare i Syd- och Mellansverige just tjänat över 20 miljoner – med hjälp av läckt information.

För att se hur brottet ska ha gått till – och hur det avslöjades – se videoklippet ovan.

Brottet utspelar sig från september 2021 fram till att budet från Ica-handlarnas förbund och AMF – att köpa ut Ica från Stockholmsbörsen – offentliggörs.

18 personer har nu åtalats för insiderbrott, varav flera är eller känner Ica-handlare med koppling till Blekinge, Östergötland, Småland och Skåne.

I bevisningen finns mejl, kalenderanteckningar och sms som åklagaren menar visar på hur informationsutbytet har gått till – eller hur olika personer fått kännedom om att budet var på gång.

I oktober skriver några av de åtalade till varandra:

Två av de åtalades sms mellan varandra. Foto: Polisens förundersökning

Två dagar innan Ica-budet blir offentligt skickar Blekingehandlaren, som misstänks vara huvudman, ett mejl till flera av sina kontakter om ett möte han är på väg till: ”kan bli mycket händelserikt sådant om rätt beslut tas, håll ögonen öppna för större händelser i mitten av veckan”.

Men ekobrottsmyndigheten är dem på spåren efter att ha sett hur ica-aktien rört sig uppåt veckorna innan budet – och avlyssnar flera av de inblandades telefoner:

Ett avlyssnat samtal mellan två av de inblandade. Foto: Polisens förundersökning

Efter att ha tömt de misstänktas datorer och telefoner hittar utredarna också sökningar på ”spelar banken in samtal”, ”kolla datorhistorik” och ”återskapa webbhistorik”.

I mars 2022 slår polisen till mot Ica-handlarnas huvudkontor i Solna och 13 personer grips i samband med razzian. Utredningen växer och 18 personer åtalas nu för insiderbrott. De misstänks ha tjänat drygt 20 miljoner på affären.

Samtliga förnekar brott. Flera förklarar i förhör att det handlar om tillfälligheter att de handlade Ica-aktien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.