Under torsdagen hörs försvarets vittnen som ska nyansera bilden av de åtalade. Foto: SVT

Tårar i rätten: ”Han var som en kultledare”

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare flickvän till 22-åringen vittnade i dag – och berättelsen framkallade starka känslor i tingsrätten.

– Han var som en kultledare, sa hon, och fick flera gånger torka tårarna.

Totalt hörs åtta vittnen varav två har åberopats av 22-åringen för att nyansera bilden av honom som manipulativ och drivande i planeringen och genomförandet av mordet på 57-åringen i juli förra året.

Det blev känslosamt i rätten när en av 22-åringens tidigare flickvänner vittnade, kallad av den medåtalade 23-åringens advokat Eric Widner.

Styckmord i Karlskrona

Hon berättade att 22-åringen under tiden de var tillsammans påstod att han ibland var blind, att man kunde få gåvor från gud och att han såg änglar.

– Hur konstiga saker han än sa trodde jag på honom. Nu i efterhand har jag förstått att det var lögn, säger hon i rätten.

”Var som en kultledare”

Den tidigare flickvännen blev ledsen under förhöret och berättade att hon mått väldigt dåligt av 22-åringens beteenden.

– I efterhand känns det ofattbart att jag trodde på det. Men han var som en kultledare – han var charmig, och vet hur man säger saker så att folk tror honom och inte ifrågasätter.

Enligt vittnet berättade 22-åringen även att 57-åringen behandlat honom illa men att hon i efterhand förstått att också det var lögner.

”Snäll person”

Under torsdagen förhördes också ett annat vittne från 22-åringens bekantskapskrets som beskrev honom som en snäll och glad person som genomförde saker han tog sig för, men att han under tiden de känt varandra ljugit mycket.

Vittnet berättade att 22-åringen även verkar ha haft vanföreställningar och varit övertygad om saker som uppenbart inte var sanna.

22-åringen själv har – under sitt förhör i rätten – beskrivit att han har haft svårt att skilja på fantasi och verklighet och menar att det är anledningen till mordet på 57-åringen. Vanföreställningarna rörde ofta att 57-åringen behandlat honom illa och skapade en hatisk bild av honom, menar 22-åringen.

Enligt Jennifer Alm, SVT:s reporter i rättssalen, blev 22-åringen glad när vittnet berättade om minnen de haft tillsammans men blev allvarlig när samtalet kom att handla om hans trovärdighet och lögner.

”Inte manipulativ”

Ytterligare ett vittne berättade att han upplevt 22-åringen som en snäll person och på advokat Karl Hamstedts fråga om 22-åringen varit manipulerande eller psykiskt nedbrytande, är svaret: Inte ett uns.

– Jag har sett honom som en fin kille. Jag har inte sett något som liknar det som vi nu är här för, säger vittnet.

Han berättade att det som hänt 57-åringen är svårt för honom att förstå.

– Det var med oerhörd bestörtning jag fick veta det som hänt. Jag har svårt att förstå det än i dag, säger vittnet.

Annan bild av 22-åringen

Ett vittne – åberopat av 23-åringen – gav en annan bild av 22-åringen. Han beskrev honom som en person som inte bara ljög men också skapade intriger och konflikter med andra personer.

Vittnet menade också att 22-åringens påstådda stressanfall, hade ifrågasatts av flera personer som träffat honom – något som den medåtalades advokat, Eric Widner, pressade 22-åringen om under måndagens förhör.

Under en period hade 22-åringen 41 anfall med varierade fysiska symptom, varav hälften orsakat ambulansutryckning.

Under onsdagen hördes tio vittnen som kallats av åklagaren Anna Johansson. I videoklippet hör du SVT:s reporter på plats i rätten Jennifer Alm, sammanfatta vittnesmålen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet