Fullt på landets fängelser – styckmördares placeringar kan dröja

Uppdaterad
Publicerad

De två män som dömts till livstids fängelse för styckmordet i Karlskrona sitter just nu på riksmottagningen på Kumla, i väntan på placeringar. Men platssituationen på landets fängelser gör att besluten väntas dröja längre än normalt.

Det var i mitten av september som hovrätten dömde de två männen, 22 respektive 23 år gamla, till livstids fängelse för att ha mördat och styckat en 57-årig man i Karlskrona i juli 2020. 

Efter att Högsta domstolen nekat prövningstillstånd i fallet placerades de båda männen på riksmottagningen på Kumla, dit alla män som ska avtjäna ett fängelsestraff på minst fyra år kommer för en utredning, innan placering på anstalt bestäms.

Styckmord i Karlskrona

Fullt på landets fängelser

I vanliga fall tar utredningen fyra till sex veckor. Men de senaste två åren har situationen för Kriminalvården varit tuff och utredningstiderna längre – med ett nuvarande snitt på åtta veckor.

Enligt uppgifter till SVT har den 23-årige mannen ett stort antal personer framför sig i kö för placering.

Kumlas kriminalvårdschef Jacques Mwepu vill inte uttala sig om enskilda klienter, men förklarar att de långa utredningstiderna bland annat beror på överbeläggning på landets fängelser, samt att allt fler intagna kräver fördjupad risk- och behovsbedömning.

 – Vi jobbar för att korta köerna, men en utredning måste samtidigt få ta den tid den tar, för att allt ska bli rätt, säger han.

Hör honom berätta mer i klippet ovan

Riksmottagningen Kumla

Till riksmottagningen kommer alla män som ska avtjäna ett straff på minst fyra år samt alla de kvinnor som ska avtjäna straff på minst två år.

Där görs en utredning innan du placeras på en anstalt. Målet med utredningarna är att hitta rätt placering för dig.

Utredarna tittar på din dom och din personakt och du får göra intervjuer, personlighetstester och observationer. Information från polis, åklagare och advokat kan också bli aktuell i bedömningen.

Riksmottagningen för män ligger på anstalten Kumla och den för kvinnor på anstalten Hinseberg.

Utredningen tar ca fyra till sex veckor, efter det placeras du på en anstalt. 

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmord i Karlskrona

Mer i ämnet