Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Polisens förundersökning

Försvaret om uppgörelsen i garaget: ”Min klient blir attackerad”

Uppdaterad
Publicerad

Den 19-årige mordmisstänkte mannen säger i förhör att han kom till parkeringshuset Riggen för att genomföra en narkotikaaffär. I stället blev han attackerad – och drog vapen för att skydda sig, uppger han.

– Han utsätts för ett mordförsök, säger Karl Hamstedt, 19-åringens försvarsadvokat.

De två männen stämde träff i parkeringshuset Riggen på onsdagen den 13 april förra året. I chattkonversationer skrev 23-årige Herman Nilica till 19-åringen: ”Shoo kan du ses med 300 av de vanliga o en fivish blsze vid 14.15/halv 3 tiden”.

Strax därefter skickade han till flera andra vänner: ”Kommer göra det själv asså”.

Dödsskjutningen av Herman Nilica

Herman var då beväpnad med en machete, en kniv, ett järnrör och en spruta laddad med olja.

I förhör berättar 19-åringen sin version av vad som hände i garaget när han anlände dit.

– Vi möts där nere, och då får jag direkt några slag mot mig med någon batong. Sen kommer det en annan bakom mig och hugger med en kniv i min skyddsväst som jag har. Jag tror jag fick 29 hugg framifrån och bakifrån. Jag försökte ta mig därifrån så fort som möjligt, jag försvarade mig, säger han.

Försvaret: ”En nödvärnssituation”

I de första förhören säger 19-åringen att det var den andra – maskerade och okända – mannen som avlossade det dödande skottet.

Men i senare förhör medger han att det var han.

Utredningen har dock varken kunnat bekräfta eller dementera uppgiften att det funnits en tredje person på platsen.

– Vi tycker att det är tydligt att han befunnit sig i en nödvärnssituation. Det är mycket i förundersökningen som talar till min klients fördel. Han är inte där för att det ska bli bråk, däremot ser man att det är planerat från Hermans sida att han ska attackera min klient. Det är också tydligt att Herman försöker få med sig ytterligare en person till gärningen, säger Karl Hamstedt, 19-åringens försvarsadvokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen av Herman Nilica

Mer i ämnet