23-årige Herman Nilica sköts till döds i ett parkeringshus i centrala Karlshamn i april. Foto: Privat / SVT

Sköt ihjäl 23-åring – vill ha skadestånd för frihetsberövande

Publicerad

Tingsrätten dömde 19-åringen för mord, men han frikändes senare i hovrätten som slog fast att dödsskjutningen skett i nödvärn. Nu vill den tidigare mordmisstänkte ha ersättning av staten för den tid han satt frihetsberövad.

I april 2022 greps den då 19-årige mannen, misstänkt för att skjutit ihjäl 23-årige Herman Nilica i ett parkeringsgarage i centrala Karlshamn.

Tingsrätten dömde mannen till 15 års fängelse för mord, men hovrätten valde att riva upp domen. De ansåg det bevisat att 19-åringen först attackerats och att skottet därmed avlossats i självförsvar.

Dödsskjutningen av Herman Nilica

Han dömdes ändå till fängelse i tre år och fyra månader för grovt vapenbrott, grovt olaga hot och olaga tvång.

Nu begär han ersättning av staten för den tid han satt häktad som mordmisstänkt.

– NN har tillfogats betydande fysiskt och psykiskt lidande genom frihetsberövandet. Han anser att det är rimligt att han erhåller viss kompensation för det lidande han utsatts för genom häktningstiden, som har förlängts väsentligt i förhållande till om min huvudman endast dömts för grovt vapenbrott, skriver mannens advokat i ansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen av Herman Nilica

Mer i ämnet