Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Försvarsmakten ställer in övningen Aurora 20 på grund av coronaviruset. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Försvarsmaktens övning Aurora 20 skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten har beslutat att flytta fram övningen Aurora 20, med anledning av coronapandemin. Övningen skulle ha genomförts under drygt en månad i maj och juni.

Aurora 20 är en militärövning som syftar till att skapa ett starkare försvar i Sverige. Årets övning skulle bli den största försvarsövningen på 20 år och innefatta cirka 25 000 deltagare, från 12 länder utöver Sverige.

Övningen genomförs nationellt men det är i Blekinge och Skåne som Aurora har störst fäste. 

– Vi har sett att förutsättningarna har blivit sämre och sämre och vi har kommit fram till att vi ska omplanera den stora övningen, säger Johan Svensson, produktionschef på Försvarsmakten.

Oklart när övningen kommer att genomföras

Planeringen av övningen har pågått under flera år. Utländska och svenska militärförband skulle tillsammans öva till havs, i luften och på land under en dryg månad med start i maj.

När Aurora 20 kan genomföras är i nuläget inte klart.

– Det kommer heller inte bli några civila inslag i våra övningar och inte några internationella partners, säger Johan Svensson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet