Försvarsminister Peter Hultqvist (S) om försvarets coronaberedskap Foto: CDC/SVT

Ministern om corona: ”Försvaret kan bistå i kriser”

Uppdaterad
Publicerad

Coronaviruset har spridit sig runtom i landet och skapat en stor oro under den senaste tiden. Under tisdagen besökte försvarsminister Peter Hultqvist (S) Karlskrona, där han berättade om försvarsmaktens beredskap inför en eventuell kris.

Syftet med försvarsministerns besök i Karlskrona under tisdagen var att diskutera det svensk-finska samarbetet tillsammans med Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen.

Ett nytt lagförslag är på gång, som ska göra att regeringen ska kunna besluta om att ge militär hjälp till Finland, utan att behöva gå via riksdagen. Regeringen ska också kunna begära omedelbar hjälp från Finland vid ett väpnat angrepp eller kränkning mot Sverige.

Coronapandemin

– Den ska kunna innebära att vi snabbare ska kunna ge Finland stöd och hjälp i en krissituation men också ta emot stöd snabbare än vad vi kan göra i dag, säger Peter Hultqvist.

Försvaret rustar för corona

Under Peter Hultqvists besök passade SVT på att fråga om hur ministern ser på försvarets beredskap inför ett potentiellt stort coronautbrott i landet.

– Försvarsmakten har förberett och arbetar med den typen av frågor. Jag har själv varit i kontakt med överbefälhavaren om detta, säger Peter Hultqvist.

I klippet svarar försvarsministern på hur försvarets beredskap ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet